Pečuj doma

Příhlášení uživatele

Sledujte nás i na Facebooku!

Bezplatná poradenská linka

Pečuj doma: 

800 915 915

Noviny Pečuj doma

Přečtěte si
Noviny Pečuj doma.

Pokyny pro začínající pečovatele

Z hodnocení kurzů:

„...Struktura, program, vedení, náročnost, vybavení, erudice lektorů, splňovaly veškeré atributy pro akci, jež měla neoddiskutovatelný přínos pro všechny účastníky. Atmosféra, ve které kurz probíhal, měla velmi blízko k setkání přátel. Vaše počínání mi dává smysl a věřím, že se najde příležitost setkat se při realizaci dalších akcí.“

Potraviny, které mohou zabránit infarktu      

28. 12. 2017

To, že vás postihne infarkt, mrtvice nebo ucpání periferních cév, je způsobeno tím, jakým způsobem se vám sráží krev. Na tyto katastrofy mají prvořadý vliv faktory, které ovlivňují viskozitu krve, tedy sklon tvořit a zvětšovat sraženiny.

Velký vliv na celkovou srážlivost má výživa. Strava má na srážení krve větší vliv než sám cholesterol. A pokud budete jíst tak, abyste srážlivost krve ovlivnili, výsledky se dostaví velmi rychle. Ovlivnit hladinu cholesterolu se daří velmi těžce a výsledek poznáme až za velmi dlouhou dobu, trvá to měsíce a roky. Ale prevencí srážení krve je možno ovlivnit ohrožení infarktem nebo cévní mozkovou příhodou poměrně velmi rychle. Navíc mnohé potraviny dělají obojí – snižují hladinu cholesterolu i srážlivost krve.

Celá desetiletí nás straší, že je to právě zvýšený cholesterol, který nás může velmi rychle zabít. Je pravda, že krevní sraženiny, které se tvoří v cévách zanesených cholesterolem, bývají příčinou smrtelných infarktů nebo cévních mozkových příhod.

Kardiologové si kdysi mysleli, že k poruchám srdečního rytmu vede zúžení cév v srdci následkem sklerotických plátů. V poslední době se míní, že 80-90% infarktů je způsobeno přímo krevními sraženinami. Pro jejich vznik je rozhodujících několik faktorů, na které mají vliv naše stravovací návyky.

Prvním z těchto faktorů jsou krevní destičky, které jsou za určitých podmínek náchylné přilnout k cévní stěně a tak dát základ vzniku krevní sraženiny. Dalším faktorem je krevní bílkovina fibrinogen, která je pro tvorbu sraženin potřebná. A rozhodující vliv má také fibrinolytický systém krve, který nebezpečné sraženiny rozpouští. A právě tento systém je možno potravinami nejvíce ovlivnit. Proto taky v dnešní době tzv „středomořská kuchyně“ je největší uznávaná prevence infarktů. Naopak  tučné potraviny jako sýry a tučná masa mohou krev zahustit, protože krevní destičky se stávají  lepivějšími a tak náchylnějšími na srážení. Některé potraviny zase snižují nebo zvyšují hladinu fibrinogenu, který je pro srážení krve tak důležitý. Další potraviny pak ovlivňují viskozitu krve a tak zakládají nebo naopak ruší nežádoucí sraženiny, které mohou zablokovat cévy u srdce nebo v mozku, v plicích nebo v končetinách. A tak je nesporné, že některé potraviny, konzumované dlouhodobě i ve velmi malých dávkách mohou zabránit kardiovaskulárním katastrofám.

Už starověcí bojovníci nebo stavitelé pyramid si vymiňovali, že strava, kterou budou dostávat, bude  obsahovat česnek a cibuli, které pročišťují krev. Látky obsažené v těchto potravinách působí stejně jako aspirin nebo silnější protisrážlivé léky. Česnek zlepšuje tekutost krve. Je možno ho jíst syrový nebo vařený. Stačí 2 stroučky denně. Teplo účinky této rostliny nemění. Cibule účinně  blokuje v organismu tuky. Látky v ní obsažené zabraňují shlukovaní destiček a urychují rozpouštění sraženin. Pomáhá také proti škodlivým účinkům tučné stravy.

Vynikající protisrážlivé účinky má červené víno. To nejenom umí zředit krev, ale i zpomalit vznik sraženin. Dle vědeckých pokusů červené víno snižuje shlukování destiček a zvyšuje HDL- tedy ten hodný cholesterol.

Další potravinou, která ovlivňuje naše cévy,  je černý čaj. Obsahuje látky, působící proti trombóze- pomáhá zmenšit zásoby cholesterolu na stěnách cév. Určitý typ taninu blokuje činnost LDL cholesterolu, toho špatného. Ten totiž podporuje množení buněk hladkého svalstva na stěnách cév a tím podporuje vznik aterosklerotických plátů v cévách.

V boji proti sraženinám mají velký význam např. feferonky. Dráždění paprikami podle thajských výzkumníků čistí krev od sraženin.

Rovněž důležitou potravinou v prevenci cévních příhod je Jidášovo ucho. V tradiční čínské medicíně má tato houba nenahraditelné místo. Říká se jí elixír dlouhověkosti. Je dokázáno, že nízký výskyt onemocnění věnčitých tepen u Číňanů je způsoben právě požíváním potravin s protisrážlivými účinky.

Další důležitou potravinou v této prevenci je olivový olej. Olivové háje byly ve starém Řecku posvátné. A Řekové dodnes nešetří konzumací této potraviny - například do salátů si olej přímo lijí. Dvě lžíce olivového olej denně jsou údajně ideálním množstvím.

Naopak konzumace tuků s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin - například sádlo našemu zdraví nesvědčí.

Proti infarktům je dobré bojovat snídaní. Studie dokazují, že právě vynechávání snídaně je v mnoha případech příčinou infarktů a mrtvic.

A tak jeden recept na zdravou snídani:

5 polévkových lžic jáhel přelejte vřící vodou a na 10 minut přikryjte. Na talíř dejte 10-15 dkg čerstvých jahod, malin, borůvek nebo ostružin, nejlépe lesních. Posypejte loupanými slunečnicemi a mletou skořicí. Jáhly můžete vystřídat uvařenou kulatou bílou rýží.

Nikdy nezapomeňte, že k pokrmům, které zabraňují srážení krve, musíte jíst i ty “normální“, které srážení krve umožňují. Tedy pestrá strava základ zdraví. Pokud užíváte léky na ředění krve, konzultujte vše s vašim ošetřujícím lékařem.   

                                                                    

MUDr. Danuše Spohrová, CSc.

Děkujeme našim partnerům

 

 OPZ

 

  

 

MPSVJihomoravský kraj  Brno

 

 Hartmann

NAZEV WEBU
Diakonie ČCE Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královehradecky kraj Plzeňský kraj Jihočeský kraj Vysočina Pardubický kraj Jihomoravský kraj Olomoucký kraj Zlínský kraj Moravskoslezsky kraj Středočeský kraj Praha